torstai 2. helmikuuta 2017

Päiväkodin kuulumisia

Työharjoittelussa lapset ovat ottaneet muutokset hyvin vastaan. Olen yllättynyt, kuinka jo muutamassa viikossa ruokailutilanteet ovat täysin muuttuneet kun lapset istuvat nyt pöytien ääressä keskenään. Ennen syöttötuoleissa lapset heittelivät eväitä lattialle ja napsivat vieressä istuvan kaverin eväitä. Tänään ihan hämmästyttiin, kun ruokailutilanteessa tuli hiiren hiljaista!
Minua häiritsee kun päiväkodin työntekijät syövät evääksi herkkuja ja useasti pomo hakee kaikille pizzaa. Tuntuu väärältä kannustaa lasta syömään evääksi kylmää pastaa tai leipäpalaa, samalla kun hoitajat vieressä syö herkkuja. Aika epäterveellisen ruokamallin lapset saavat hoitajilta. Itse olen aina koittanut kiinnittää huomiota omiin eväisiin harjoitteluissa, olen kuitenkin lapsille esimerkki.
Kuten kuvasta näkyy, syöttötuoleja ei enää paljoa ole (niitä on enää 6kappaletta ja ennen oli 20!).
Tilalle on tullut siis kaksi pyöreää pöytää ja muovituoleja, myös hoitajille on nyt tuoleja, joita ei ollut aijemmin. Minusta kuitenkin muovituolit on lapsille aika huono ja hutera ratkaisu, koska ne kaatuvat helposti.
Uudistusten myötä on tullut pienet naulakot vaatteille. Reput ovat edelleen lattialla.

Myös kirjahylly on tullut päiväkotiin. Tosin ainakaan tähän mennessä lapset eivät ole itse saaneet kirjoihin koskea. Lukuhetket ovat vielä kovin sekavia eikä lapset malta pysyä paikoillaan, vaan kaikki haluaisi koskea kirjaan.

Tuntuu turhauttavalta, kun hoitajilla on erilaisia tapoja toimia ohjaamisen suhteen. Esimerkiksi tänään otettiin käyttöön täysin uudet soittimet ja lapset niitä innolla soittivat.Ketään lasta ei ohjattu, että miten kyseistä soitinta käytetään ja lapset hakkasi soittimia pöytään ja osalla soittimet kävi suussa. Jos lapsi ei saanut mieleistä soitinta ja siitä turhautui, niin sai valita jonkun toisen soittimen tai ottaa vieruskaverin kädestä soittimen, ilman että sitä hoitaja kieltäisi.
 On tullut myös vastaan tilanteita, että lapsi joutuu rangaistuksena syöttötuoliin,koska teki jotain tuhmaa. Lapselle ei yleensä kerrota, että mitä teki väärin ja usein rangaistuksen aikana saa leluja joilla leikkiä. Myös on tapahtunut tilanteita, jossa toinen hoitaja kieltää ja hetken päästä toinen antaa luvan. 

Tämä on kanssa päiväkodissa uusi juttu. Jokaisesta lapsesta täytetään päivän aikana tämä lomake. Lapsen lähtiessä kotiin, paperi annetaan vanhemmille, jotta vanhemmat tietävät päivän kulusta tarkemmin. Mielestäni ajatus on hyvä, mutta paperista saa ehkä hieman paremman kuvan kuin mitä oikeasti päivän aikana tapahtuu.

Ensimmäisessä kuvassa näkyy päiväkodin askarteluvälineet, toisessa kuvassa näkyy lapsen maalaus tällä hetkellä menevästä teemasta. Päiväkodissa käydään läpi nyt eri muotoja kirjojen, laulujen ja maalaamisen avulla. Lapset ovat saaneet maalaustilanteissa tehdä nyt hieman enemmän itse kuin ennen.

Kerroin paikan johtajalle tänään Suomen päiväkodeissa yleisistä "kaappisängyistä" ja näytin netistä kuvankin. Hän oli hyvin ihmeissään, eikä ollut kuullut aijemmin niistä. Sanoi perehtyvänsä asiaan enemmän, koska se olisi vähän tilaa vievä ratkaisu. Tosiaan tällä hetkellä lapsilla ei ole mitään nukkumapaikkoja ja väsymyksen kyllä lapsista huomaa. Vauvat nukkuvat rattaissa tai matkasängyissä, mutta muilla lapsilla ei ole mahdollisuutta uneen. Moni nukahtaakin joko syöttötuoliin tai muovituoliin pöydän ääreen. 

Yksi outo huomio on vielä tullut esiin, lapset eivät tiedä toistensa nimiä! Syy siihen on varmaan siinä, että ennen syöttötuoleissa istuttiin niin paljon ettei muihin ollut paljoa mahdollisuutta tutustua. Nyt on vapaampaa ja useasti kuulee lasten kysyvän toisiltaan:" What is your name?"

-Meri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti