sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Muutoksia päiväkodissa

Tällä viikolla päiväkodissa on tapahtunut suuria muutoksia toimintatavoissa! Tiistaina olimme Rosan kanssa silmät pyöreinä, kun huomattiin syöttötuolien sijaan kaksi isoa pyöreää pöytää ja lapset istumassa niiden ympärillä. Osa syöttötuoleista oli tallella seinän vieressä ja muutama lapsi istui niissä.
Kysyin uudistuksesta johtajalta ja hän kertoi tilanneensa pöydät ja tuolit, koska kokee että päiväkodin täytyy antaa lapsille enemmän. Hänen mukaansa lapset olivat ennen liikaa syöttötuoleissa istumassa (olen samaa mieltä) ja asiaan tulee nyt muutos. Hän myös kertoi lasten näkevän vanhempiaan melko vähän arkisin töiden takia ja moni on viikonloppuisin isovanhemmilla, joten haluaa lasten päivien sisältöön enemmän aktiviteettia päiväkodissa.
Päiväkotiin on palkattu yksi työntekijä lisää ja seinälle on ilmestynyt päiväohjelma selkeillä kuvilla.


Lapsille on nyt päivän aikana enemmän ohjelmaa ja päivärytmi on selkeämpi. Tiistaina, jolloin uudistus tuli käyttöön, nähtiin helmien pujotusta, piirtämistä, maalaamista, kirjan lukemista, tanssia ja laulua. Hoitajien oli tarkoitus ottaa vielä vapaata leikkiä ohjelmaan, mutta lapset eivät osanneet olla kuulema tarpeeksi hiljaa, jotta se olisi voitu toteuttaa.
Kaikki ei ollut aivan niin lapsilähtöistä toimintaa kuin Suomessa, esimerkiksi maalaustuokio oli ”liukuhihnameininkiä”, jossa alle minuutissa hoitaja piti lapsen kädessä pensseliä ja maalasi.


Piirtämis tilanteessa huomasin (tämä näkyy myös leikkiessä), että lapset eivät osaa jakaa.  Hoitaja laittoi keskelle pöytää kasan värikyniä ja yhden sai ottaa kerrallaan, laittaa takaisin kun ei tarvitse ja vaihtaa toiseen värikynään. Tätä lapset eivät meinanneet millään ymmärtää, vaan kaikki värit täytyi omia.


Telkkari pyöri koko ajan taustalla, mutta ihme kyllä ruoka-ajaksi se sammutettiin (ei ole tapahtunut ennen näin). Lapsille oli outo ja uusi tilanne, kun syötiin samassa pöydässä olleiden kanssa yhdessä ja sai keskustella. Mielestäni lapset osasivat olla hienosti, kun vertaa siihen, että he ovat aikaisemmin oikeastaan vain istuneet päivät syöttötuoleissa. Jos ei osannut käyttäytyä pöydän ääressä, hoitaja varoitti ja uhkasi laittavansa syöttötuoliin. Eli syöttötuoli on nyt ”rangaistus”.


Vaikka päivärytmi on nyt selkeämpi, edelleen uniaika on yhtä sekava kuin ennenkin. Hoitajat sanovat lapsille, että on uniaika, mutta lapsilla ei ole mitään missä nukkua. Tuoleissa istuivat ”uniajan” ja katsoivat telkkaria. Osa lapsista on syöttötuoleissa.


Olen kuitenkin tyytyväinen uudistuksiin, mielestäni parempaan päin ja toiminta kuulostaa jo hieman samankaltaiselta kuin meillä Suomessa. Minusta on mielenkiintoista seurata, kuinka uudistukset lähtevät toimimaan tulevina viikkoina!

-Meri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti