torstai 26. tammikuuta 2017

Alakohtaiset eroavaisuudet Suomen ja Maltan välillä

Heissan taas!

Työviikko on mennyt hyvin ja sujuvasti. Meidän porukasta kaksi on ollut kipeänä pari päivää, mutta me olemme vielä säästyneet. Pientä flunssaa on ollut, ei sen pahempaa. Tässä blogikirjoituksessa kerromme maltalaisen hoivakodin ja suomalaisen hoivakodin eroja.

Ensimmäisenä kiinnitimme huomiota siihen miten jokaisella asiakkaalla on vaipat jalassa, eikä asiakkaita käytetä vessassa. Jos asiakas pystyy käymään omatoimisesti vessassa, niin silloin hänellä ei ole vaippoja. Hoitopaikassa ei tueta asiakkaan omatoimisuutta niin paljoa kuin meillä Suomessa. Jotkut asiakkaat on hyvinkin hyväkuntoisia, mutta joutuvat tekemään tarpeensa vaippaan.

Viriketoimintaa asiakkaille täällä järjestetään hyvin vähän. Asiakkaista suurin osa makaa vain omassa huoneessaan. Viriketoimintaa järjestetään kerran viikossa. Näillä kahdella viikolla ohjelmassa on ollut bingoa ja piirtämistä. Suomessa viriketoimintaan panostetaan, toiminta on hyvin monipuolista. Huonokuntoisia asiakkaitakin pyritään houkuttelemaan mukaan.

Kolmas asia mihin olemme kiinnittäneet huomiota, on hoitajien käsihygienia. Täällä käsidesin käyttö on erittäin vähäistä, toisin kuin Suomessa. Käsineitä kyllä käytetään hoitotoimenpiteissä. Suomessa palvelutaloissa on melkein joka nurkalla purkki seinässä käsidesiä, täällä sellaisia ei ole.

Maltalla varmaan joka toinen ihminen polttaa tupakkaa, joten työpaikalla se on ihan normaalia, että joka välissä missä vaan pystyy, käydään tupakalla. Meillä Suomessa hoitoalalla tupakointi ei ole suotavaa, jossain paikoissa sitä ei sallita laisinkaan.
Me teemme 9 H päivässä töitä ja päivät sisältävät kaksi taukoa. Aamupäivällä kahvitauko, 15 minuuttia ja iltapäivään alussa ruokatauko, joka kestää noin tunnin. Hoitajat kuitenkin pitävät "omia" taukoja töiden ohella, jos työtehtävät ovat tehty. Silloin he saattavat selata puhelintaan tai käydä tupakalla ja istua käytävillä.

Eroavaisuuksia tulee varmasti vielä ilmi, mutta nämä ovat näistä mieleen painuvimmat. Ja vielä niistä kuvien ottamisista, että emme varmaan pysty oikein sisätiloja hoitokodista kuvaamaan, koska me emme kanna puhelimia kerroksissa mukana, emmekä kerkeä kuvia päivän aikana ottamaan. Kuvissa ei myöskään saa näkyä asiakkaat, eikä hoitajat, joten sellaisia tilanteita ei ole, etteikö heitä näkyisi.

- Oona ja Juuli 

1 kommentti:

  1. Koittakaa nyt joku kuva napsia. Ulkopuolelta nyt ainakin ja ehkä joku sisäkuvakin olisi kiva. Hyviä havaintoja olette tehneet.

    VastaaPoista